Welkom > Systeem

Systeem

Systeem

Er is al meerdere malen is aan Joost en Jacco gevraagd hoe ze het toch klaar spelen om elke keer als de dagfondvluchten beginnen , ze hun duiven in geweldige vorm hebben.
Dat heeft alles te maken met het te volgen systeem en de klasse van hun duiven  Omdat er meerdere keren een bezoek is gebracht aan Gerard Koopman, heeft men ook het Koopman systeem overgenomen.

We beginnen met de winterkweek. De aanstaande weduwnaars worden omstreeks half december gekoppeld.  Ze brengen een ronde jongen groot en gaan als de jongen rond de 25 dagen oud zijn, dat is ongeveer half februari, op weduwschap. Er wordt voor het seizoen niet meer herkoppeld.
Direct na het scheiden wordt er begonnen met het verduisteren van de weduwnaars van 18.00 uur tot 08.00 uur. Dit wordt vol gehouden tot 4 weken voor de eerste dagfonvlucht. De duiven worden in deze periode natuurlijk licht gevoerd en vliegen 1x per dag uit.

Ongeveer de 3e week van maart wordt er aan opleren gedacht en dit enkel met goed weer. De duiven  worden in 2 etappes naar 40 km gebracht en daar 2x gelost, daarna nog een opleer met de club en het seizoen is begonnen.
Tussen de vluchten worden de duiven af en toe een keer op 40 km gelost, dit vooral na een moeilijke wedvlucht om ze weer een beetje vertrouwen te geven.
Alles is erop gericht om zo rond eind mei vorm op de hokken te hebben. De eerste zes weken van het seizoen is louter bedoelt om de duiven goed in  te vliegen voor de naderende dagfond vluchten. Prestaties worden er van de duiven niet verwacht. Ze worden dan nog verduisterd en voor de weduwnaars is het in feite nog winter.

Vier weken voor de eerste dagfonvlucht wordt de verduistering beëindigt en wordt er meer regelmaat gebracht in de verzorging. De duiven gaan 2x daags trainen aan huis en er wordt iets zwaarder gevoerd om de duiven beter te laten trainen aan huis. Er wordt ook een bezoek gebracht aan de dierenarts en behandeld naar zijn bevindingen. 
Vanaf de eerste dagfondvlucht krijgen de duiven volle bak vliegvoer, behalve op maandag. Ze worden tegen het einde van de week nog extra opgevoerd met pinda’s en snoepzaad om een zo vetrijk mogelijk maaltijd te creeren.


Dat Joost en Jacco succes hebben met dit systeem bewijzen wel de uitslagen op de 1e dagfondvlucht van de afgelopen jaren:

                           In 2004  NPO Tours         5e, 28e, enz             tegen  6108 duiven
                           In 2005  NPO Tours         6e, 127e enz            tegen  8018 duiven
                           In 2006  NPO Tours         5e, 7e  enz                tegen  6144 duiven
                           In 2007  NPO Argenton   15e, 30e, 47e, enz   tegen  5003 duiven
                           In 2008  NPO Tours         1e, 65e enz               tegen  4331 duiven                                                                               
                           In 2009 totaal verregende NPO Tours
                           In 2010 NPO Tours          28e, 37e, 38e, 39e, 48e, 64e enz  17 v/d 20 prijs  tegen 5482 d.

Na de laatste dagfondvlucht van het seizoen mogen de duiven nog een nestje jongen grootbrengen en worden daarna direct gescheiden en mogen ze genieten van de winter rust.

Medisch

Op medisch gebied wordt het heel simpel gehouden. In de winter periode worden er geen medicijnen verstrekt. Tijdens de winter kweek krijgen de duiven als ze 10 dagen zitten te broeden een geel pil opgestoken.
Dit wordt herhaald ongeveer 3 weken voor de 1e dagfond vlucht. Twee weken voor de eerste dagfond vlucht volgt er controle bij een gespecialiseerde dierenarts. Er wordt dan behandeld in overleg met de dierenarts.  Na thuiskomst van een dagfond vlucht krijgen de duiven 1 ˝ dag BS van de Weerdt. Halfweg het dagfond seizoen volgt er, als men dit nodig acht, nog een 3 daagse kuur voor de lucht wegen.


Bijproducten


Tijdens het vlucht seizoen krijgen de duiven een aantal producten over het eten toegevoegd. Op zaterdag en zondag gaat er een scheut omega olie/schapen vet over het voer waarover Powerplay van Gert Jan Beute wordt gestrooid. Dit om de duiven snel te laten herstellen van de vlucht.
Op dinsdag en woensdag gaat er weer een scheut omega olie/schapen vet over het voer, nu wordt er kaas en gemalen pinda’s aan toegevoegd. Dit om de duiven te voorzien van de broodnodige vet reserves.
Op deze manier herstellen de duiven zeer snel van de vlucht en komen ze weer met voldoende reserves aan de start voor de volgende vlucht.

Het systeem dat de combinatie toepast is eigenlijk een een mix van systemen van verschillende liefhebbers waar zij volgens hun, de beste dingen hebben uitgehaald
Het schapenvet en de kaas methode van Gerard Koopman en Wouters-Coremans
Het powerplay systeem van Gert Jan Beute.

 

 

 

 


 


Combinatie de Ridder